Novi Sad
20.10.2023.
10:25 > 14:19
U Novom Sadu je nekada postojala velika zajednica Jevreja. Njihov broj se drastično smanjio tokom Drugog svetskog rata, ali i u posleratnim godinama.
  • dz0

    23.10.2023 08:55
    Da ne bi bilo uvek nekih vuci-potegni sve religije je Tito sjajno kontrolisao a time i "vuci-potegni"....
  • @Boris

    21.10.2023 19:14
    Goran
    Činjenica da su srpske kvislinške vlasti učestvovale i sarađivale sa nemačkom okupacionom vlašću tokom drugog svetskog rata je konstrukcija?
    Pa ovo je toliko netačno i istorijski neistinito što ste ovde izrekli da je čak i smešno ako je u pitanju neznanje. Ali verovatno je pitanju, čemu sam ja skloniji da mislim, loša namera tj. još jedan nesrećni pokušaj apologije nad izvršenim zločinima nad jevrejskim i romskim stanovništvom tako i nad svim onima koji su bili protiv kvislinške vlasti, čitaj komunistima.
    Dragi gospodine, omogućavanje, asistiranje(kako ste vi "prigodno" uočili), pribavljanje informacija, logistička pomoć, ustupanje znanja jezika i sve ostale "asistencije" su jednako učestvovanje u zločinu kao i potezanje oroza i ubistvo. Tako, da je čak i istinita Vaša tvrdnja da "nijedan Srbin nikada nije učestvovao u ubistvu Jevreja", a nije, i dalje su Srbi sa svojom kvislinškom vladom počinili nebrojene zločine protiv pripadnika jevrejske zajednice i ne samo u odnosu na njih već i protiv Roma i drugih Srba koji su bili komunisti.
    Svako dobro, i čitajte relevantne istorijske izvore, a ne Deretića, Šešelja i Balkan Info "istoričare".
  • Stari žitelj centra

    21.10.2023 10:57
    Istina
    Pravi ime lapida je tomislav lampel čuružanin, 1932godište, išao sa mojim ocem u sadašnju jovinu gimnaziju na početku rata... A jevrejska ulica se ne zove tako zbog sinagoge, već zato što je tu bio jevrejski geto za vreme austrougarske, pa kad ke ms kupio slobodu, dva stuba i lanac koji su stajali od dm do lilly je uklonjen da naša jevrejska braća uđu u slobodni ns.
    Stari duh Novog Sada.
    Živep stari Novi Sad
  • Boris

    21.10.2023 07:58
    @Goran
    Čovek na čiji si komentar reagovao je izneo istinu, a ti konstrukciju nastalu 90-tih godina prošlog veka.
    Dakle, nijedan Jevrejin nije ubijen od strane Srbina.
    Dušegupkama koje spominješ su upravljali Nemci, a logor Staro Sajmište je bio pod nemačkom upravom, na teritoriji NDH. Novosadski Jevreji su 1942 pobijeni od strane hortijevaca-Mađara, dok su preostali stradali od Nemaca u Aušvicu aprila 1944. 90% Jevreja u NDH su Hrvati svojeručno likvidirali, manji deo su Nemci.
    Najveći domet Nedićeve kvislinške uprave je bio asistencija pri hapšenju beogradskih Jevreja. Ni više, ni manje. Sve ostalo su konstrukcije pojedinih organizacija 90-tih da izvrše projekciji događaja "unazad" 50 godina, ali to je već druga priča.
  • @Istina samo

    20.10.2023 16:42
    Goran
    Prvo ću se osvrnuti na poslednju rečenicu- "ne zvati rabina na obeležavanje godišnjce holokausta". Jeste li Vi svesni šta ste Vi sad izrekli? Kakvu glupost i kakvu budalaštinu?
    Druga stvar, ako ćemo istinu o jevrejskoj zajednici u Srbiji. Da li znate da je Beograd prvi glavni grad neke zemlje koji je proglašen "juden frei" 1942. godine.
    Znate šta su dušegubke? To su vam kamioni bez prozora iz kojih se crevo auspuha ubacivalo u zadnju kabinu kamiona i dok su ih vozali po Beogradu su gušili jevreje koje su pohvatali ugljen-monoksidom. To je bilo za vreme srpske kvislinške vlasti Milana Nedića. Tako da tvrdnja da Srbi nisu učestvovali u delimičnom uništenju jevrejske zajednice u Srbiji je neistina. I da se razumemo, nisu u tome učestvovali svi Srbi jer i u partizanima je bilo Srba koji su jevreje prihvatili kao svoje da se bore sa njima rame uz rame protiv nemačkog okupatora. U ovom slučaju u uništenju velikog dela jevrejska zajednice je učastvovala srpska kvislinška vlast sa velikim delom izvršioca srpske nacionalnosti.
  • Olga

    20.10.2023 15:52
    Ukupan broj Jevreja
    Pre II sv rata u NS iznosio je oko 4000 a grad je ukupno imao oko 40000 stanovnika. Dakle bilo ih je mnogo u NS.
  • Deks

    20.10.2023 15:09
    U skladu sa sveopštom centralizacijom kako Srbije tako i Vojvodine, jednostavno kao da je Novi Sad "pao sa Marsa" pa o istoriji ostalih jevreja u Vojvodini nema ni jedne rečenice. A moralo bi da se govori više o stradanju svih jevreja na teritoriji Vojvodine tokom II svetskog rata. Treba tako pomenuti i činjenicu da je pre II svetskog rata u Vojvodini postojalo oko 76 sinagoga i jevrejskih bogomolja (najveći broj u Bačkoj) a danas ih je ostalo svega dve - u Novom Sadu i Subotici. Daleko najveći broj, čak 53, srušeno je nakon II svetskog rata tj. u Titovoj Jugoslaviji što je za ne poverovati.
  • Istina samo

    20.10.2023 14:28
    Izneću činjenice da neko nebi pomislio da su Srbi progonili Jevreje . Primetio sam da neki pokušavajući da prekroje istoriju izjavljuju da su Jevreji ubijani u Novom Sadu i u Logoru Staro Sajmište u Beogradu. Ali prećutkujući važnu stvar !
    A sada da malo ja preciziram kako to prećutno izvrtanje činjenica nebi prošlo.
    Logor Staro Sajmište se nalazio na mestu današnjeg Novog Beograda i tada je pripadao Hrvatskoj odnosno NDH, i Ustaše su upravljale tim logorom. A Novi Sad je bio pod Mađarskom upravom u 2 svetskom ratu. Tako da razjasnimo i da najmanja pomisao da su Srbi progonili Jevreje, nije tačna.
    Ovo sam primetio kada je Jevrejski rabin držao govor u Gradini kod Jasenovca, i pomenuo je da su Jevreji stradali u Jasenovcu, u Beogradu Staro Sajmište i u Novom Sadu. Ali je prećutao da su to teritorije tada u 2 sv.ratu bile NDH i Mađarska. Jeli mu slučajno ili ne to promaklo, ne znam, ali u buduće nebi trebalo da pravi taj propust. U ostalom o tome mora da vodi računa Srbija, i da mu skrene pažnju kad sledeći put Rabin drži govor o Jasenovcu, ili ga jednostavno više ne zvati na to obeležavanje holokausta, ako pravi taj propust prilikom govora o stradanju Jevreja.
  • Buda

    20.10.2023 13:32
    Samo pažljivo pročitati
    "Uz to, država Srbija je donela i Zakon o restituciji imovine verskim zajednicama i Zakon o finansijskom obeštećenju jevrejskoj zajednici za porodice koje su stradale u holokaustu, a nemaju naslednika. Zbog svega ovoga, materijalno stanje jevrejske zajednice u Novom Sadu se popravilo."

    E sad lepo izguglajte ovaj Zakon i pročitajte odredbe, pa uporedite sa Zakonom o nasleđivanju.
    Pametnom čoveku neće biti potreban komentar.
  • Куп је битан

    20.10.2023 13:06
    Надам се да су овај одличан текст прочитали и учесници оног срамног скупа подршке терористима од пре неколико дана.
  • bora

    20.10.2023 12:51
    brz povratak u NS
    Imam drugove poznanike jevraje koji su devedesetih godina otisli u Izrael sa
    namerom da se presele.Posle godinu dana svi su se vratili u NS i ostali u NS.
    Na pitanje zasto su se vratili odgovor je bio nisu mogli da se prilagode zivotu
    u Izraelu.
  • Alex

    20.10.2023 12:48
    Predrasude
    Mogla bi i crkva malo da pomogne u poboljšanju odnosa sa Jevrejskom zajednicom. Znamo kakvi su bili stavovi istaknutih vladika kao što je npr. Nikolaj Velinirović.
  • Пера

    20.10.2023 12:29
    Nije receno zbog cega su jevreji "morali" da se isele iz Jugoslavije
  • Branislav

    20.10.2023 12:12
    @mile
    Jevreji nisu bili prisiljeni da se iseljavaju. To je ordinarna laž. Moše Dajan je rođen u Palestini, roditelji su mu iz Ukrajine i naravno nije ranjen kao jugoslovenski partizan jer nije ni bio ovde.
  • ja

    20.10.2023 11:17
    Divan i poucan tekst koji mnogo govori o jevrejskoj zajednici u Novom Sadu.

    Bilo bi takodje lepo procitati gde su jevrejski doseljenici (povratnici?) ziveli pri povratku u Palestinu a od 1948. drzavu Izrael.

    Hvala.
  • mile

    20.10.2023 11:07
    Posle drugog rata , kada je napravljen Izrael jevreji su bili prisiljavani da se isele iz Jugoslavije.Mogli su ostati samo mešoviti brakovi ili oni koji su bili od značaja.Treba znati da je Moše Dajan , imao je ožiljak na licu bio iz Jugoslavije a ožiljak je zaradio u partizanima.Da se zna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna